Druiven

 
Rode druiven

 

 

Cabernet
 


Cabernet

Kleur : Blauw

Oorsprong : De streek van Bordeaux.

 

Geeft een wijn met veel kleur en de nodige tannines, die lang kan bewaard worden. Langzaamaan ontwikkelt hij een complex boeket. Leent zich voor houtopvoeding. Alleen gevinifiëerd, mist hij evenwicht en volheid. De druif is volledig aangepast aan schrale grond. Het is een van de grote Franse variëteiten en een van de meest geteelde in de wereld. Het onbetwiste druivenras nummer 1 ter wereld voor rode wijnen. Cabernetwijnen zijn  herkenbaar aan hun uitgesproken aroma van zwarte bessen, ongeacht waar ze vandaan komen. Ze hebben veel kleur, terwijl ze in hun smaak behoorlijk veel fruit en de nodige tannines bieden. Cabernets zijn wijnen die zich lenen voor houtopvoeding en die lang kunnen rijpen. In hun jeugd kunnen ze door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak gemengd met 'zachtere' rassen zoals de merlot of de shiraz.

 

 

Carignan

 

Carignan

Kleur : Blauw

Oorsprong : Aragon (Spanje).

 

Veel aangeplante soort in het Middellandse Zeegebied. Niet zo hoog rendement. Geeft krachtige, sterk gekleurde wijnen met veel tannines, die soms bitter zijn in de afdronk. Men gebruikt de druif in combinatie met fijnere soorten zoals Grenache, Cinsault, Syrah of Mourvèdre.

 

 

Cinsault

 

Cinsault

Kleur : Blauw

Oorsprong : Provence

 

Geeft een goed saprendement. Op een ondergrond van schist (leisteen) en met een laag rendement, geeft de druif fruitige en soepele rode wijnen.
Daarnaast geeft deze variëteit geeft uitstekende roséwijnen.

 

 

Merlot 

Merlot

Kleur : Blauw

Oorsprong : De streek van Bordeaux

 

Merlot is een blauwe druivensoort die erg polulair is voor het produceren van wijn. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
Daarnaast  zijn merlotwijnen toegankelijker, fruitiger en soepeler dan van de Cabernet Sauvignon, die meer tannine heeft.
Merlot is geschikt als een assemblage wijn maar gedijt ook goed als mono cépage

 

 

Mourvèdre 

Mourvèdre

Kleur : Blauw

Oorsprong : Spanje

 

Wordt sinds de Middeleeuwen aangeplant in het zuiden van Frankrijk.
Geeft krachtige wijnen van hoge kwaliteit, met volle kleur en rijk aan tannines.
Zeer geschikt voor ouder worden op hout, wat na enkele jaren uitmondt in een schitterend boeket en een lange afdronk.

 

 

Syrah 

Syrah

Kleur : Blauw

Oorsprong : Côtes du Rhône of Dauphiné

 

Levert stevige wijnen met een behoorlijk alcoholgehalte, die zich lenen om te bewaren. De wijnen hebben een diepe kleur en zijn aromatisch, tanninerijk, intens en weinig zuur. Leent zich ook voor de productie van zeer fruitige rosés. De wijn van de Syrah is sterk, rijk en kleurt die met aroma's die van peper, viooltje of framboos, afhankelijk van de grond. Eigenschappen zijn een diepe kleur, zwart fruit en de nodige kruidigheid. Een bewerkelijke druif, die wijnen met veel karakter geeft. Is het best op haar plaats in een mediterrane omgeving op arme bodems en geeft wijnen die goed kunnen rijpen. Syrah kan zowel op zichzelf gevinifieerd als gemengd worden met andere druivenrassen.

 

 

Witte druiven

 

 

Chardonnay

Chardonnay

Kleur : Wit

Oorsprong : Bourgogne

 

Geschikt om droge witte wijnen, mousserende en zelfs likeurwijnen te maken. Hoog suikergehalte met toch een zekere zuurgraad. Levert evenwichtige, krachtige en gulle wijnen. Typische en intense aroma's van gedroogde vruchten, noten, geroosterd brood enz…
De wijnen kunnen meerdere jaren bewaard worden. De duur is afhankelijk van het wijngebied.
Chardonnay is de beroemdste druif-verscheidenheid over de hele wereld. Niet de meest aangeplante witte druif ter wereld - bij lange na niet zelfs - maar wel verreweg de bekendste en meest internationale. Gedijt bijna overal en is in de Nieuwe Wereld een tijdje synoniem geweest met witte wijn.
Chardonnay is van nature neutraal, en dus in hoge mate manipuleerbaar. Wijnmakers kunnen er zich in technisch opzicht helemaal op uitleven. Zonder hout, met een beetje hout of met veel hout. Droog of met een beetje restsuiker en soms zelfs zoet. En niet te vergeten in mousserende vorm. Chardonnay is net als de cabernet sauvignon een echte wereldburger, aangeplant in zo ongeveer elk land waar wijnbouw bedreven wordt.

 

 

Grenache

Grenache

Kleur : Blauw of Wit

Oorsprong : Aragon (Spanje)

 

De Grenache werd in de Middeleeuwen ingevoerd in Frankrijk. Ze laat toe om natuurlijke zoete wijnen te maken (Banyuls, Maury …) en grote bewaarwijnen met veel structuur en aroma's, voor zover het rendement in bedwang wordt gehouden (wordt gemengd met variëteiten die meer tannines bevatten zoals Syrah en Mourvèdre).

 

 

Marsanne

Marsanne

Kleur : Wit

Oorsprong : De noordelijke Rhôneheuvels

 

Wordt vooral geteeld in de noordelijke Côtes du Rhône, maar ook in de Coteaux du Languedoc. Geeft droge witte of mousserende wijnen met fijne aroma's en een gemiddelde zuurgraad.

 

 

Muscat

Muscat

Kleur : Rosé

Oorsprong : Zuid-Frankrijk

 

Zeer aromatische variëteit, vaak gebruikt voor de bereiding van natuurlijke zoete wijnen.
Deze versterkte wit zoete wijnen hebben een rijk bloemig parfum met in de geur en smaak honing en zoet fruit als druiven, geconfijte sinaasappel en perzik.
Deze zoete wijn is een Vin Doux Naturel. Dat betekent dat de gisting van de wijn met alcohol gestopt wordt voordat alle suikers zijn omgezet. Hierdoor behoudt de wijn zijn natuurlijke restsuikers en dat geeft de wijn zijn rijke  zoetheid.

 

 

PicPoul

PicPoul

Kleur : Wit

Oorsprong : Languedoc

 

Variëteit uit de Languedoc, vooral aangeplant in het departement van de Hérault.
Deze wijnstok geeft zijn naam aan een AOC Coteaux de Languedoc 'Picpoul de Pinet', waarvan de productie plaats vindt aan de oevers van het Bassin de Thau. Geschikt voor typische, nerveuze en aangename droge wijnen.

 

 

Sauvignon

Sauvignon

Kleur: Wit

Oorsprong: Loirevallei

 

De Sauvignon Blanc is een sterke druivensoort en levert krachtige, droge witte wijnen met een aromatische fruitigheid en een geur van zwrte bessen en kruisbessen. De wijnen zijn uiterst geschikt bij de maaltijd; een sympatieke frisheid zorgt voor populariteit. Sauvignon Blanc is een goede begeleider van allerlei vis- en schaaldiergerechten.

 

 

Vin de France, Cypressenlaan 53, Hoogezand Algemene verkoopvoorwaarden