Streek

 

De Languedoc

 

De Languedoc is een schitterend en veelkleurig juweel. Het is een echte lappendeken, met het heldere wit van zout, de goudkleur van de zonnebloemen en het diepe indigoblauw van de Middellandse Zee, het schitterende groen van heuvels en bossen en het milde karmijnrood van de wijnen. De Griekse beschaving kwam tot bloei vanaf de 6e eeuw voor Christus en in deze periode plantten de Grieken de eerste wijnstokken. In de eerste eeuw voor Christus stichtten de Romeinen de kolonie Narbonne en legden ze de toekomstige ruggengraat aan van de Languedoc: de via Domitia. Er ontstonden nog meer kolonies, zoals Béziers, Lodève, Carcassonne en Pézenas. De Romeinse tijd zorgde voor een wijnbouwsysteem, dat de eeuwen overleefde en vandaag het enige overblijfsel is van de prille ontwikkeling van de grootste wijnstreek ter wereld: de wijngaarden van de Languedoc, met hun aroma's van grenache, mourvèdre en syrah, die al in het begin van onze tijdrekening werden verwerkt tot wijn.

De landschappen zijn hier bezaaid met kruiden een echte geurentuin. Hier groeien tijm, wilde lavendel, rozemarijn, salie en bonenkruid in het wild. Men vindt ze overal op de warme kalkgronden waar de 'garrigue', het kenmerk en typische vegetatie van de Midi, gedijt. Maar ook peterselie, dille en venkel halen hun kracht uit deze gronden. Ze geven niet enkel het land een heerlijke en frisse geur, maar ze laten ook hun sporen na op de wijngaarden. Zo vinden we een toets van saffraan, anijs of de jeneverstruik als echo in het boeket van de verschillende 'Appelations' van de Languedoc.

 

 

Als een halve maan grenst het zuiden van de Languedoc aan de Middellandse Zee. Al sinds de Oudheid trekken de winden met hun stuifwater landinwaarts. Ze strelen de wijngaarden, bevochtigen de druiven en voegen nieuwe aroma's toe aan de wijnen uit de kuststreek.

 

 

 

Het contrastrijke karakter van de Languedoc wordt weerkaatst in de kleuren van zijn wijnen. De schrale hooglanden brengen stevige en rijpe wijnen voort, evenwichtige wijnen komen uit de golvende valleien. Uit de terraslandschappen ontstaan gestructureerde wijnen, terwijl de maritieme streken ons vergasten op frisse en jonge wijnen. Elk landschap creëerde een wijn naar zijn evenbeeld. Het mediterrane Languedoc is 2000 jaar lang opgebouwd rond wijngaarden. De liefde voor wijn werd doorgegeven van de ene generatie op de andere. Ze werd een vaste waarde in alle wijngebieden: van de rotsachtige Fitou tot de granuleuze Picpoul, over de kalkhoudende leemgronden van de Corbières of de Coteaux du Langedoc. De wijngaarden van de Languedoc zijn de oudste, maar ook de meest levende.

Vin de France, Cypressenlaan 53, Hoogezand Algemene verkoopvoorwaarden